Ekotoulání dětí z Litoměřic aneb návrat ke starým způsobům hospodaření

lukas.husek
Asociace

V sobotu 3. 5. jsme se v rámci Projektu LIFE+ Stepi Lounského středohoří (Správa CHKO České středohoří), který je organizován ve spolupráci s DDM Postoloprty a EC Dymnivka, zúčastnili terénní výuky v okolí Oblíku. Do tohoto projektu se zapojila i farma Oblík.

Cílem projektu je aktivně zapojit děti a mládež do ochrany životního prostředí, umožnit jim nahlédnout do historie krajiny, ve které žijí, poznat přírodě blízké způsoby jejího využívání a obhospodařování, upozornit na výjimečnost lounské části CHKO České středohoří a její dostupnost, nadchnout pro aktivní pohyb a sport v přírodě

Přesto, že počasí moc nepřálo, ráno u autobusu se nás sešlo 34. Polovinu tvořili členové TOM „Litomíci“, další byli z turistických kroužků na škole Lingua Universal a Havlíčkova, nechyběli ani zástupci z TOM „Sojčata“ Žitenice.

Po půlhodince jízdy autobusem jsme dorazili do vesnice Chraberce, kde se k nám připojila Ing. Zdeňka Parýzková z DDM Postoloprty, která celé ekotoulání vedla. Řádně oblečeni jsme vyrazili z vesnice Chraberce směrem na Oblík. Rozdělili jsme se do několika skupin a začali po cestě plnit různé úkoly. Jako odměnu jsme získávali bonbóny, které jsme zatím ale nesměli jíst, abychom měli co nejvíce bodů.

Zaměstnáni plněním úkolů jsme najednou dorazili na farmu Oblík, kde nás čekalo vlídné přijetí a spousta zvířátek (ovce, kozy, koně). Zvířátka jsme si pohladili, řádně nafotili a už jsme se šli učit, jak se zpracovává vlna. Každý si mohl vyzkoušet česání, předení a tkaní vlny. Většina z nás seděla za kolovrátkem úplně poprvé.  Po svačince jsme pokračovali směrem do vesnice Raná. Ještě několik úkolů v rámci projektu v třešňové aleji a je tu cíl. Vyhlášení výsledků, rozdělení cen a hurá k autobusu.

Akce byla velmi vydařená a všichni si odnesli domů spousta zážitků.

 

Katka Krňáková

TOM „Litomíci“ Litoměřice

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu