Letní kemp jirkovských tomíků

lukas.husek
Asociace

Předně si velice vážíme iniciace k uskutečnění takovéto akce a finanční podpory ze strany Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Při realizaci letního kempu jsme využili našich zkušeností s dětmi z letních táborů, ale i z celoroční činnosti oddílu. Hlavním programovým pilířem byla fyzická kondice účastníků, načež jsme se zaměřili v průběhu jednotlivých dnů, ale i ve volných chvílích dětí. Jelikož jsme kemp uspořádali pobytový, bylo plnění tohoto cíle poměrně snadné. Kempeři každý den nachodili několik kilometrů po svých se zátěží v podobě batohu se svačinou. V osobním volnu hráli míčové hry, nejvíce se tedy věnovali přehazované a dále pak badmintonu. Turistickým cílem byl odpolední výšlap na hrad Helfenburk a dále pak jedna z akčnějších částí programu v Lezecké aréně, kde kempeři lezli dvě hodiny po stěnách i s úvodním lezeckým kurzem.

Kemp byl realizován téměř ve stejném duchu jako naše letní tábory. Kempeři měli během dne pravidelný režim od budíčku až po večerku. O stravu se starali kempeři převážně sami, aby si obnovili své kuchařské znalosti a tento um si prohloubili. Nad naším tábořištěm od začátku vlála naše asociační vlajka. Přivezli jsme si s sebou svůj vlastní skládací stožár se závrtnou kotvou, kterou kempeři sami museli do země navrtat a stožár ke kotvě upevnit. Pro všechny to bylo něco nového, neboť vlastní stožár byl s námi poprvé. Snažíme se dětem vštěpovat jak k symbolům přistupovat, ať už se jedná o státní nebo naše spolkové. Během kempu byly do programu zařazeny i tábornické dovednosti a nechyběla ani zdravověda.

Do programu kempu byly zahrnuty kulturně poznávací cíle. Navštívili jsme Vodní svět v Úštěku, kde kempeři měli tu čest pozorovat ryby v akváriích a něco málo si o nich přečíst. Z vodního světa se naše skupina přesunula do sklepů v Úštěku v doprovodu čertů. Trocha historie o sklepech od čertů a také trocha té zábavy. Z podzemí jsme zamířili blíže k obloze a pohlédli do kraje a na město Úštěk z tamní historické věže. Dalším cílem byl státní zámek Ploskovice. Zámkem jsme byli provedeni a dozvěděli se spoustu nového a zajímavého. Prohlédli jsme si rozlehlou zahradu a v ní strávili chvíli odpočinku v příjemném stínu. Kempeři si také obnovili své znalosti o svém domovském městě Jirkov, podívali se do jirkovských pivovarských sklepů, které patří k historii města a zahráli si novou interaktivní hru v jirkovském infocentru a muzeu hasičství. Hra seznamuje hráče s prací hasičů, ale i s úkony během havárie a požárů.

Ještě než jsme vstoupili do dílny na výrobu ručního papírů, kempeři prošli městem Litoměřice s příjemnou průvodkyní, která nám představila město a Karla Hynka Máchu trochu netradičním pohledem. V dílně se pak kempeři seznámili s výrobou papíru a také s jeho historií. Pro všechny bylo velmi zajímavé držet v rukách skutečný papyrus a vidět jak se vlastně vyrábí. Nakonec si všichni vytvořili svůj vlastní originální papír s vůní skořice a okvětními lístky.

Během kempu byly utuženy přátelské vztahy, kempeři si spolu užili mnoho zábavy a hlavně prožili po roce týden spolu, obklopeni přírodou a čerstvým vzduchem v malebné vesničce Chotiněves, která se ke kempu parádně hodila, neboť i ona byla kulturně poznávacím cílem jako vesnická památková zóna.

Z mého pohledu letní kemp byl úspěšný ve všech ohledech a naplnil naše očekávání.

Autor: Černer Jiří - Červenáček

Fotografie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu