Letní kempy – nabídka pro opravdu aktivní oddíly - aktualizace k 9.4.2021

lukas.husek
Asociace

Aktualizace k 9.4.2021 - na základě dalších jednání a upřesňování podmínek nám MŠMT mírně upravilo cílovou skupinu pro letní kempy. Nyní to mohou být pouze děti základních škol.

Milí kolegové vedoucí,

přinášíme vám velmi zajímavou nabídku na letošní prázdninové měsíce. Ministerstvo školství připravilo nový dotační program, ve kterém chce finančně podpořit tzv. „letní kempy“. Nebojte, nejsou to ale kempy v tom pravém slova smyslu. Mohou to být akce vhodné i pro váš oddíl. Myslíme si, že podmínky pro realizaci jsou přijatelné a že je dokážete hravě splnit. Vzdělávací kemp můžete pojmout jako delší vzdělávací/zelený víkend, příměstský tábor, delší oddílovou akci – a to s oddílovými dětmi či s netomíky …pokud splníte pár podmínek (viz. níže). Záleží jen na vás. Letním kempem nemůžete nahradit letní tábor – letní kemp je akce navíc!

Věříme, že tuto nabídku zvednou zejména ty oddíly, které se v loňském dotazníku přihlásily k pořádání tzv. vzdělávacích dnů. Tyto kempy mohou původně plánované vzdělávací dny nahradit za lepších podmínek.

Jelikož musíme podat žádost za celý náš spolek a je na to omezený čas, potřebujeme, abyste se vyjádřili nejpozději do 14. dubna. Stačí nám, když vyjádříte svůj souhlas se zapojením do „letních kempů“ prostřednictvím google formuláře a upřesníte počet takovýchto akcí.

Odkaz na google formulář pro vyplnění zájmu: https://forms.gle/cBMnNXEK3RYBegQYA

Jsme si vědomi toho, že epidemiologická situace je nejistá. Letní kempy vám nabízíme za předpokladu, že letní činnost bude moci relativně „normálně“ probíhat. Pokud tomu bude jinak, budeme to s ministerstvem řešit, sankce za neuskutečnění letního kempu nejsou.

Základní podmínky pro realizaci „letního kempu“:

  • Letní kemp může mít podobu jako vzdělávací/zelený víkend, příměstský tábor, delší oddílová akce…
  • Termín: 1. 7. 2021 – 31. 8. 2021.
  • Na letním kempu musí být minimálně 15 závazně přihlášených dětí - žáků ZŠ. Způsobilé jsou i náklady pro větší počet takovýchto dětí. Základem je minimálně 15 dětí vždy na každý den! V případě 30 dětí se vlastně jedná o dva letní kempy v jeden moment, muselo by zde být jen 2x tolik vedoucích, tedy 4 osoby.
  • Letní kemp musí být uskutečněn v rozsahu 40 hodin, a to po dobu bezprostředně po sobě jdoucích 5 kalendářních dnů s možností nerovnoměrného hodinového rozložení v jednotlivých dnech.
  • Na každý kemp je poskytnuta dotace ve výši 45 000 Kč (akce podléhá oddílovému příspěvku – tzv. desátku).
  • Dotaci lze použít na úhradu nákladů, které prokazatelně vznikly od 1. dubna 2021 do 31. srpna 2021 s tím, že tyto náklady mohou být z dotace uhrazeny nejpozději do 31. října 2021.
  • Za letní kemp nesmí být od účastníků vybírána úplata (jinak řečeno, musí být zdarma).
  • Letní kemp musí být veden alespoň 2 pracovníky (vedoucími či instruktory, alespoň jeden starší 18 let) – minimálně s jedním z nich musí být podepsána dohoda o provedení práce s ústředím asociace. Práce vedoucího bude honorovaná, maximální sazba je 250 Kč/hod.

                V případě potřeby vám dokážeme v opravdu nutných případech poslat zálohu na předfinancování akce. Záloha může být až 50 % dotace. V těchto případech se před realizací kempu obracejte opět na Lukáše Huška (lukas.husek@a-tom.cz), který s vámi vše domluví.

Na co LZE dotaci použít:

  • zajištění stravy a pitného režimu pro dětské účastníky letního kempu,
  • vstupné pro všechny (i pro více jak 15 dětí) dětské účastníky a 2 (i více) pracovníky, kteří vedou letní kemp, do muzeí, knihoven a jiných paměťových institucí, dále do science-center, středisek environmentální výchovy a institucí obdobného charakteru,
  • zajištění případného ubytování na pětidenní kemp (akce nemusí být pobytová),
  • úhrada za programy neformálního vzdělávání a primárně preventivní programy realizované třetí osobou,
  • provozní náklady prostor, v nichž letní kemp pro účastníky probíhá,
  • materiálové vybavení související se způsobilým zaměřením letního kempu - hmotný materiál pouze do 3000 Kč/položka a nehmotný do 7000 Kč/položka.
  • dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr (DPP) i související povinné zákonné odvody pracovníků
  • ostatní výdaje vztahující se k letnímu kempu prokazatelně naplňujícím věcné zaměření letního kempu

Vážení kolegové vedoucí,

                budete-li mít na nás dotazy, prosím obracejte se na adresu lukas.husek@a-tom.cz mailem. Tuto formu významně preferujeme, umožní nám se na dotaz dobře připravit, přeposlat ho na MŠMT apod.

S přátelským pozdravem z ústředí,

                               Lukáš Hušek, Tomáš Novotný


Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu