Novinky z České rady dětí a mládeže

lukas.husek
Asociace

Přinášíme pár čerstvých novinek z České rady dětí a mládeže.

Přečtěte si o nominaci a (ne)postupu Lee Loudy do rady ČT, o zajímavém a alarmujícím výzkumu české rady na téma zveřejňování intimních fotek na internetu. Zamyslete nad tématem Učíme se navzájem do nové Archy (můžete nám poslat příspěvek), přijměte pozvání na online setkání Ostrov nápadů. O všech těchto zajímavých tématech se dočtete níže.

Děkujeme Leemu Loudovi, že do toho šel…

Leeho Loudu jsme nominovali do Rady ČT jako kandidáta, který má podporu napříč našimi organizacemi, s vírou, že Rada ČT by v něm získala férového a odborně zdatného člena, který by mohl přispět ke zklidnění a odpolitizování současné situace.

Při dnešním tajném hlasování Lee nebyl Volebním výborem poslanecké sněmovny ČR vybrán do užšího výběru.

Do finále volby Rady ČT postoupili hlavně kritici současného fungování televize, hodnotí tento výběr například zpravodajském serveru Aktuálně zde a ještě ostřejší je online komentářový deník Alarm –  Volby do mediálních rad válcuje ANO s komunisty a SPD, říká Vratislav Dostál zde

Výběr postupujících kandidátů kritizoval člen výboru a poslanec Pirátů Tomáš Martínek: „Musím dodat, že mé preference založené na odbornosti, kvalitě nominujících organizací i nezávislosti jsou velmi odlišné od výběru výboru," uvedl.

„Je nám to líto, nevzdáváme to. Máme stále zájem na tom, aby Česká televize byla stabilní médium veřejné služby. Stojí za to i znovu otevřít debatu o tom, jak kandidáty do Rady ČT nominovat a podle jakého klíče mají být vybíráni. Ve světě existuje více modelů. Každý model je ovšem poplatný tomu, co od něj očekáváme…,“ vyjádřil se k výsledkům hlasování předseda ČRDM  Aleš Sedláček.

Hospodářské noviny/iHNed.cz

18. 3. 2021

Byl by hřích to nesdílet. Mladí se fotí nazí většinou dobrovolně, ale 11 procent kvůli zveřejnění uvažovalo o sebevraždě

Vyplývá to z čerstvého průzkumu České rady dětí a mládeže, která reagovala na dokumentární film V síti. Ten se zabývá sexuálním zneužívání dětí na internetu a už jeho loňská premiéra spustila zájem veřejnosti o toto tabuizované téma. S pořizováním vlastních intimních fotek má zkušenost více než třetina mladých.

„Nahou fotku či video si alespoň jednou pořídilo 38 procent lidí ve věku od 15 do 30 let. Navíc dalších deset procent to vážně zvažovalo, ale zatím neudělalo," komentuje výsledky průzkumu Jan Husák, vedoucí analytik České rady dětí a mládeže. Celý článek

Celé šetření si můžete přečíst zde

Třetí letošní Archa má téma Učíme se navzájem. Přispějete do ní?

Co dospělí „odkoukali“ od dětí – a naopak. Spolky jako trenažér mezigeneračního dialogu. Názory. Příklady. Téma třetího čísla zpravodaje ČRDM Archa zní „Učíme se navzájem“ a uzávěrka jeho příspěvků je 9. dubna. Shora uvedené „vysvětlivky“ k tématu berte jen jako vzorek možností, jak námět uchopit – jako vždy je to pochopitelně na Vás. Uvítáme, pokud nám své postřehy, zkušenosti, rady a názory týkající se tématu zašlete na e-mailovou adresu redakce: archa@crdm.cz. Text nemusí být vůbec dlouhý, stačí klidně i dva, tři odstavečky, k tomu pár fotek v tiskové kvalitě (= CO NEJVĚTŠÍCH), a příspěvek je na světě…

Ostrov nápadů

Nabídka nápadů pro online schůzky se v současné době rovná tomu nejvzácnějšímu koření. V této době není možné chodit na schůzky, není možné jezdit na výpravy, co tedy můžeme s dětmi dělat? Na webu Ostrov nápadů najdete náměty na činnosti, které jsou vhodné pro nouzový program.

Vzdělávačky

Aktuální nabídka je pestrá a jedinečná:

Létání s dronem na akcích s dětmi

Pro zájemce o létání s dronem nabízíme zdarma informační webinář, na kterém se seznámíte s novinkami v legislativě pro létání s drony, získáte mnoho tipů a triků. Video pozvánka na webinář.

Termín: 24. 3. 2021 v čase 17:00–18:30

Lektor: Ing. Jan Hásek, oblasti dronů se věnuje dlouhodobě a má letitou praxi s využitím dronů pro vědecké účely.

Přihlašovadlo ve kterém můžete taky klást případně dotazy.

Gamifikace ve výuce mediální gramotnosti

Zveme Vás na další online kurz akreditovaný v DVPP, pořádaný ČRDM. Program nabízí pedagogickým pracovníkům teoretickou i praktickou výuku, která je zaměřena na dílčí aspekty mediální gramotnosti a kritického myšlení. Kurz poskytne teoretické základy na téma propagandy, fake news, manipulací a dezinformací. Nedílnou součástí kurzu jsou i praktické workshopy. Podívejte se na video pozvánku

Termín: 10. 4. a 11. 4. 2021

Hodinová dotace akreditovaného kurzu: 8 h

Lektor: Veronika Sodomová, Bc. Tereza Kráčmarová, Bc. Pavel Brejcha, Bc. Lucie Čejková, Bc. Julie Vinklová

Akreditace MŠMT: 32298/2020-6-695 jako další vzdělávání pedagogických pracovníků (DVPP)

Cena: pro členy ČRDM 1200,- Kč, pro ostatní 1300,- Kč

Přihlášení a podrobnosti

Rozvoj dětské osobnosti skrze samostatnou skupinovou činnost

Česká rada dětí a mládeže pořádá online kurz akreditovaný v DVPP zaměřený na osobní rozvoj dospívajících. Je určen jak dospívajícím, tak jejich průvodcům (pedagogům, vedoucím oddílů a kmenů, trenérům atd.).

Termín: 23. 4. a 24. 4. 2021

Hodinová dotace akreditovaného kurzu: 8 h

Lektor: Josef Porsch, Zuzana Majdlochová, Radka Skoupilová

Akreditace MSMT-33462/2019-3-995 jako další vzdělávání pedagogických pracovníků (DVPP)

Cena: pro členy ČRDM 1200,- Kč, pro ostatní 1300,- Kč

Kurz je možné hradit z Operačního projektu výzkum, vývoj a vzdělávání z programu Zvyšování kvality neformálního vzdělávání („Šablony").

Přihlášení a podrobnosti

Vedení dětských táborů

Cílem kurzu, který pořádá ČRDM, je rozvoj kompetencí nezbytných pro pořádání a vedení dětských táborů (s využitím metod interaktivní a prožitkové pedagogiky), kdy absolvent dokáže získané poznatky a dovednosti cíleně aplikovat v praxi.

Termín: 27. 4., 28. 4., 29. 4., 30. 4., 1. 5., 2. 5. 2021

Hodinová dotace akreditovaného kurzu: 24 h

Lektoři: Mgr. Vlastimil Jura, Mgr. Jakub Sotl, Ivana Šircová, Monika Vodová

Akreditace MSMT-33462/2019-3-995 jako další vzdělávání pedagogických pracovníků (DVPP)

Cena: pro členy ČRDM 3600,- Kč, pro ostatní 3900,- Kč

Kurz je možné hradit z Operačního projektu výzkum, vývoj a vzdělávání z programu Zvyšování kvality neformálního vzdělávání („Šablony").

Přihlášení a podrobnosti

Více vzdělávání s ČRDM zde

Jaro láká ven

Objevte, jak lze hned na jaře venku bádat, počítat, psát i číst, tvořit, běhat, řádit i žasnout. Pozorujte, jak se postupně příroda zazelenává, pučí, roste, voní, bzučí. Vyrazte ven na čerstvý vzduch od obrazovek. Budoucí svět potřebuje obojživelníky – děti, které se budou cítit jako doma ve virtuálním i v tom skutečném světě.

Více

Finance na Vaše výsadby

Více než 1,5 milionu korun rozdělí Nadace Partnerství mezi zájemce o podzimní výsadby stromů. Žadatelé z řad obcí, škol, spolků nebo církví mohou získat na jednotlivý projekt od 10 do 60 tisíc korun. Grantový program Sázíme budoucnost nabízí pokrytí nákladů na výsadbu, péči o stromy, odborný dohled nebo finance na nezbytný materiál, nářadí či dopravu. Podmínkou je, že stromy a keře vysadí místní dobrovolníci, kteří budou o novou zeleň pečovat následujících 5 let. Výzva je otevřena do konce července.

Více

Jak nevypustit duši?

Už měsíce prožíváme náročné situace, nevídáme běžně kamarády a blízké, některé jsme ztratili, máme ustarané rodiče, cítíme nejistotu. Strach a stres jsou zcela normální reakcí na to, co se děje kolem.

Jak se starat dobře o duši? Jak si umět říct o pomoc, když nám není dobře? Jak pomoct druhým, třeba kamarádům nebo dětem v oddíle? Právě o tom bude v živém vysílání povídat Marie Salomonová z organizace Nevypusť duši. Přidejte se 22. 3. v 19. hodin.

Více


Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu