Na výpravách nezpíváme!

lukas.husek
Asociace

Milí kolegové,

čekáte zřejmě (oprávněně) slovo od vedení spolku k naší další činnosti.

Plukovník Prymula ani nikdo jiný nás ve výčtu omezení vlastně vůbec nezmínili. Nebuďme ale překvapeni, stát zná pojem sport, ještě tak volnočasové aktivity – a tam se my sami rádi musíme nějak najít.

Probral jsem situaci s kolegy z tomíckého náčelnictva a konstatujeme:

  1. Činnost nepřerušujme.
  2. Pokud počasí dovolí, zaměřme se, prosím, na venkovní aktivity. Má to logiku a nakonec školy (jejichž pravidla se na nás ale nevztahují) budou místo tělocviku chodit na vycházky. Naši vedoucí přeci umí zorganizovat oddílový program tak, aby vyhověl hygienickým normám. Velký oddíl může jít na výpravu po družinách, po částech, které splní limit 20 osob.
  3. Schůzky uvnitř kluboven buď prosím na avizovaných 14 dní vynechejme, nebo dodržujme požadovaný limit 10 osob.

Je jasné, že oddíly s většími klubovnami budou dodržovat snáz hygienické limity, je také možné oddílovky či družiny zkrátit a děti nechat vystřídat. Hodně to záleží na vaší kreativitě. Na jaře se řada z nás naučila používat chytrá pojítka, všemožné onlajn konference a gůglmíty. Pro udržení kontaktu a operativní domluvu určitě prima věc.

  1. Nemyslíme ale, že je vhodné situaci zcela bagatelizovat, na všechno tak nějak po česku kašlat a všechna doporučená opatření ministerstva zdravotnictví ignorovat.

Některým nařízením se možná můžeme usmívat a doma si o tom natajňačku tak nějak zazpívat… Osobně v nich ale vidím snahu současných autorit alespoň trochu epidemii zbrzdit a riziko snížit. Toho se účastnit musíme, to se samo nestane.

Co s vícedenními výpravami s přespáním?

Je asi jasné, že hromadné spaní v tělocvičnách či třídách tělo na tělo s jedním záchodem a dvěma umyvadly nebude v současné situaci to pravé. Toho se, prosím, vyvarujme.

Na druhou stranu ubytovací služby zrušené ani omezené nejsou. Nevidíme proto důvod, proč ihned rušit domluvené pobyty na našich (většinou prostorných) základnách. Drtivá většina z nich umožňuje pobyt ve více místnostech a velmi dobrou hygienu, i pravidlo dostatečného odstupu se do jisté míry udržet dá. Možná to vypadá, že přihřívám naši vlastní asociační polívčičku. Je to ale polívčička společná – výpadek financí přímo z chalup nás postihl již na jaře a bojím se, že další by spolková kasa opravdu špatně snášela.

Samozřejmě ale platí, že je třeba hygienické pokyny respektovat, komunikovat s rodiči a umět jim popsat, kam vlastně (případně) jedete, jak se tam spí a jak se dá dodržovat hygiena.

Sečteno a podtrženo - pobyty prosím unáhleně nerušte. Malé party zřejmě problém nebudou mít vůbec, velké to musí organizačně zvážit.

Základny jsou vybaveny již od jara dezinfekcí. Určitě ji používejte. Jistě také není problém si dezinfekci dovézt s sebou.

Závěr

Řiďme se pokyny vlády, ale také vlastním rozumem.

Přeji vám za sebe i kolegy z náčelnictva pevné zdraví, kreativitu a trochu optimismu v současném poněkud horkém podzimu.

Tomáš Novotný, předseda Asociace TOM

Příloha: dopis předsedy České rady dětí a mládeže Aleše Sedláčka ministrovi zdravotnictví


Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu