Co dělat na online schůzkách? Vyzkoušejte třeba tyto aktivity...

Ondra
Asociace

Klasická činnost tomíků se v současné době opět přeruší. Nevíme, na jak dlouho, ale víme, že nechceme o kontakt s dětmi přijít. Možná si říkáte, že není dobré akce přesouvat do online prostředí, že tam děti budou trávit dost času svého volna či distanční výuky ve škole. Ale máte lepší řešení? Pokud se do online světa provizorně nepřesměrujete, zbývá vám druhá varianta - oddílovou činnost zcela přerušit, v kontkaktu s dětmi nebýt, nerozvíjet oddílovou pestrost. Tedy, dejte online schůzkách šanci - o kontakt nepřijdete a při troše snahy objevíte zajímavé možnosti, které byste s oddílem ve vaší klubovně nevyzkoušeli. Tedy, pojďme se i my, vedoucí, trochu posunout ve vedoucovské roli:)

Nížě představujeme aktivity založené na potkání se v online klubovně vytvořenou třeba přes Google Meet. (Přečtěte si článek o tom, jak Google Meet založit, jak si zřídit účet s doménou tomici.cz a další - zde.) U většiny online aktivit budete potřebovat sdílet svou obrazovku, což ale Google Meet umožňuje přímo z hlavního menu.

Všechny níže nastínené možnosti patří mezi online nástroje, lze-li je tak nazvat. Snažili jsme se sepsat aktivity, u kterých využijete přímo techniku - notebook, internet či chytrý telefon. Znáte-li nějaké další obdobné aktivity, sem s nimi:) U některých aktivit doporučujeme rozdělit oddíl na chvíli na menší skupinky, hry si užijí lépe. Videomístností v Google Meet si můžete založit více, proto není problém část dětí na chvíli přesměrovat jinam. Na závěr úvodu ještě dodáme, že u hříček níže popsaných není nutná registrace dětí, ty se připojí jen pouhým odkazem, přepsáním kódu apod. Pro menší děti je někdy přepnutí stránky na zaslaný odkaz trochu náročnější, ale rodiče jim jistě rádi pomohou. U mobilních telefonů lze pak překlikávat aplikace z videohovoru Google Meet na stránku aplikace.

Kahoot (https://kahoot.com)

Tento nástroj určitě znáte, ale pokud ne, neváhejte, děti pobavíte! Na stránce www.kahoot.com může vedoucí po registraci (zdarma) kliknout na “create” (vytvořit) a připravit pro oddíl sadu otázek s jednou správnou odpovědí či s výběrem ANO-NE. Otázky z oddílového života děti na schůzce nadchnou, uvidíte! Ke každé otázce můžete připojit obrázek, dále u každého úkolu určíte čas (kolik vteřin na odpovědi děti mají) a bodové ohodnocení. Během chvilky máte krásný kvíz, který kliknutím na “play” (hrát) a “teach” (učit) uvedete v život. V momentě, kdy máte na schůzce dav nadšených tomíků, je stačí vyzvat, aby vzali do ruky mobily a do prohlížeče napsali www.kahoot.it. Na této stránce budou moci zadat PIN (ten jim sdělíte, neb Kahoot vám jej určí) a svou přezdívku, vy mezitím nasdílíte svou obrazovku, takže všichni na notebooku uvidí jednotlivé otázky a svůj mobil použijí jako ovladač - vybírají odpovědi. Nebojte se toho, popis vypadá složitě, ale je to opravdu snadné.

Po spuštění hry postupně projdete všemi otázkami (bohatě stačí 10 otázek a zaberete s tím zcela určitě nejméně 20 minut). Po celou dobu hry budete neustále vidět pořadí hráčů (nerozhoduje jen správnost odpovědí, ale i rychlost odpovědí), na konci vás Kahoot provede i virtuálním vyhodnocením. Krásná zábava! A vsaďte se, že k monitoru přokováte i některé rodiče dětí.

Kde to sakra…? (https://kdetosakra.cz)

Znáte vy či vaši tomíci své okolí? Uvidíme:) Přejděte na stránku www.kdetosakra.cz a vyberte jednu ze 4 možností zkoušek. Vřele doporučujeme tu poslední: “zadat vlastní místo”. Ať už zadáte adresu klubovny či si každý hráč zadá své bydliště, pobavíte se. Po zadání místa a radiusu (0-10 km) vás čeká 5 kol, v kterých budete mít za cíl díky street view od Google map určit co nejpřesněji, kde se na mapě nacházíte. Po každém kole vidíte správnou odpověď a přesnou vzdálenost místa správného od vámi určeného. Po 5 kolech vás čeká celkové vyhodnocení. Možná budete překvapeni, jak málo znáte své okolí:)

Šibenice (https://learningapps.org)

A nejen to! Na stránce https://learningapps.org/createApp.php najdete velkou řadu možností, co připravit pro svůj oddíl. Třeba klasickou šibenici (sice nevytváříte dětem šibeničku, pouze trháte lístky z kopretiny, princip je ale stejný). Vyberte si na stránce češtinu a poté zvolte “šibenice” - “vytvořit novou aplikaci”. Následně nastavte vše potřebné, hlavně samozřejmě slova či celé věty k hádání, vše můžete doprovodit fotkou, hudbou či nějakým doprovodným textem. Po spuštění hry budou moci děti hádat písmenka, které jim buď odkryjí část textu při správné volbě, či jim uzmou jeden lístek. Zda budete hrát na schůzce s více dětmi najednou, či jim tuto aktivitu připravíte a nasdílíte k osamocené hře, je jen na vás. Celá aplikace Learningapps umožňuje tvorbu dalších skvízů, spojovaček doplňovaček apod.

Odkrývání fotek (https://www.hranostaj.cz/hra3679)

Díky jednoduchému progránku (můžete si stáhnout ze stránky https://www.hranostaj.cz/hra3679) si vytvoříte sadu fotek, které děti následně odkrývají a hádají, co se skrývá pod dlaždicemi. Jedná se o jeden soubor, který si stáhnete do počítače a do stejné složky nahrajete pár fotek přejmenovaných na 1.jpg, 2.jpg apod., podle toho, jak chcete, aby šly obrázky v odkrývačce za sebou. Dopředu si můžete nastavit počet družstev a těm připisovat kliknutím body za správné uhodnutí obrázku (třeba tomíka z vašeho oddílu). Soubor spustíte, dětem nasdílíte vlastní obrazovku a pak už jen odkrýváte podle toho, co vám děti říkají např. D3, B7, A1 apod. Obrázek se postupně odkrývá. Lze si rovněž zapnout mód, kde se podle nastaveného časového intervalu odkrývají náhodné dlaždice. Doporučujeme vybrat fotky spíš detailnější, než focené z dálky. Jinak se může stát, že celý obličej tomíka se vejde do jednoho políčka a uhádnutí je tak snadné:)

Myšlenková mapa (https://coggle.it)

Krásné grafické ztvárnění myšlenkových pochodů vašich tomíků. Tzv. myšlenkové mapy jsou dobře popsané na internetu - trochu zagooglete, ať dostane alespoň základní povědomí, které dětem v oddíle na úvod této aktivity představíte. Pak se už vrhněte na akci - na stránce https://coggle.it/ po přihlášení vyberte způsob využití (třeba “other”) a “mind map”. Pak již jen každý tomík klikne na “create diagram” a tvoří třeba asociace k vašemu oddílu, myšlenkové pochody po vyslovení jména tábořiště nebo třeba takřka encyklopedické znázornění světa Harryho Pottera - je to jen na vás, možností, jak využít myšlenkových map, je spousta a vy přijdete jistě na další:) Výsledkem vám bude velmi pěkný diagram spojek a čar, kde se z jednoho startovního slova dostanete přes různé asociace na desítky dalších slov. Stojí za vyzkoušení.

Poznej, co kreslím... (https://gartic.io)

Další prima způsob, jak se s tomíky na online schůzce pobavit. Na stránce Gartic.io (https://gartic.io/) je vaším úkolem kreslit předem stanovená slova a ostatní je mezi tím hádají. Celé kreslení se dá buď ovládat myší, pokud pracujete na počítači, nebo prstem na displeji, pokud máte tablet či mobilní telefon. Na stránce kliknete na modré tlačítko “Místnosti” a zde “Nová místnost”. Poté již nastavíte celkový počet bodů, do kterého se bude hrát, kolik bude maximálně hráčů a vyberete si téma slov, které budete kreslit. Dále znovu potvrdíte tlačítkem “Nová místnost” a počkáte, až se vám přehraje povinná reklama. Po ní již získáte odkaz, který rozešlete dětem a čekáte, než se do hry připojí. Hru ve vhodný okamžik tlačítkem spustíte. Celé to funguje tak, že když jste na řadě, systém vám nabídne 2 slova (např. dům, les, lahev…) a vy si vyberete, které z nich budete kreslit. Pak hned začnete malovat a ostatní sledují, jak jim před očima roste něco zajímavého. Co nejrychleji se snaží napsat správnou odpověď a za ní získat body. Systém funguje kompletně v češtině, a tak je vhodný i pro menší tomíky. Pokud si troufnete, můžete si vytvořit vlastní sadu slov, třeba s oddílovou tematikou.

Hravé programování SCRATCH (https://scratch.mit.edu)

Pokud s dětmi chcete vyzkoušet základy programování a animace, jazyk SCRATCH je přesně to, co hledáte. Na výše uvedených stránkách naleznete prostředí, které lze snadno přepnout do češtiny. Děti zde mohou pomocí jednoduchých příkazů animovat kreslené postavičky. Jedná se o zábavnou aktivitu, která navíc děti učí přemýšlení o posloupnosti příkazů. V online prostředí pod sebe přehledně řadíte příkazy typu "popojdi o 10 kroků dopředu", "otoč se o 90 stupňů" apod. Animovaná postavička pak provede přesně to, co jí dáte za úkol. Při online schůzkách lze s dětmi projít základní pravidla fungovní SCRATCHe a následně společně tvořit jednoduché animace, příběhy, pohádky. Pokud byste do SCRATCHe chtěli proniknout více, zde naleznete odkaz na učebnici pro páťáky: https://www.imysleni.cz/ucebnice/zaklady-programovani-ve-scratchi-pro-5-rocnik-zakladni-skoly

Pokud byste chtěli s nějakou aplikací poradit, neváhejte kontaktovat Tomka Hurta (tomek@a-tom.cz) a Ondru Šejtku (ondra@a-tom.cz).

Ondra Šejtka a Tomek Hurt

 


Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu