Bouře nad Pořešínem

lukas.husek
Asociace, Chalupy

Bouře nad Pořešínem je román od Radovana Procházky a pojednává o soumraku vlády přemyslovské dynastie. Děj se - jak jinak - odehrává na hradě nad Malší, jehož zříceninu  návštěvníci naší chalupy dobře znají. 

Hrad a jeho soudobí  obnovitelé z občanského sdružení Hrady na Malši  jsou také (částečně) příčinou toho, proč dnes po jiné, vzdušné bouři nad Pořešínem, sčítáme už po několikáté škody a obnovujeme střechu a plot. 

18.srpna, na svátek Heleny a také v den narozenin císaře Františka Josefa I., popadaly velké smrky z okolí chalupy na naši zahradu. Jeden z nich špičkou "líznul" i chalupu. Plot nad studánkou je v troskách, polámány jsou i staré stromy ze zahrady. 

Zatímco se střechou si poradí firma našeho správce, Wiedersteinovic vnuka Jindry Trávníčka, a dodávku proudu snad brzy obnoví elektrické podniky, polámené dřevo a zničený plot čekají na brigádu, která na konci srpna do Pořešína plánovaně jede. Chalupa je samosebou pojištěna.

A proč si myslím, že obnovitelé hradní zříceniny tak trochu přispěli k téhle pohromě? Inu, před deseti a více roky byl les kolem kompaktní. Zřícenina hradu Pořešín byla zarostlá borovicemi a smrky a modříny. 

Nadšenci ze sdružení smrky vyrubali a  vytvořili  koridor pro profukování větru. Ten postupně ukusuje les kolem nás. Pořádná bouřka přichází ob rok a vždy padne nějaký ten strom. Letošní léto bylo ale vážně kruté, pořádně foukalo už dvakrát a noc z osmnáctého na devatenáctý srpen byla bouřlivá snad až moc. 

Návštěvníky, kteří náš statek v září navštíví, čeká (věřím) uklizeno po bouřce včetně nového plotu. Pohled na mizející les kolem nás je ale trochu smutný.

(ton)

Fotografie: 

Komentáře


Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu