Táborová škola 2015 očima účastníků

denisa
LTŠ

15. srpna 2015, Sloupská základna Asociace TOM, Letní táborová škola

SOBOTA

Konečně jsme se sešli! I nejvzdálenější tomíci otevřeli bránu sloupské základny, a to i po devíti hodinách cesty! Tak tu tak pěkně sedíme a koukáme na sebe, nemajíc tušení, kdo to tu s námi vlastně je. Ztrácíme ostych a poznáváme se až po několika seznamovacích hrách, které s nadšením vede Jásavý Jirka. Seznamujeme se, seznamujeme, a když už se pomalu známe až moc, program končí, my si jdeme sednout a posloucháme Martina, který nám povídá o šifrách. Všem z toho jde hlava kolem, ale nakonec se tváříme, jakože to celkem chápeme, ale přeci jen na samotné šifrování si musíme ještě počkat. Po večeři, asi v sedm hodin, začínáme šifrovat, někteří z nás končí až o půlnoci. Sloupské okolí jsme si všichni prohlídli a usínáme ještě předtím, než dopadneme do postelí. J

Ivet a Ráchel, Divočáci Frýdlant nad Ostravicí, Světlušky Praha

 

16. srpna 2015, Sloupská základna Asociace TOM, Letní táborová škola

Neděle
Ráno nás Matěj vytáhl z postelí svou hrou na kytaru. Jestli hrál dobře se ovšem v takovou hodinu posoudit nedalo. Rozcvička následovala až po tom, co jsme se všichni vybelhali z hlavního vchodu. A už to jelo. Rozcvička ve stylu Indiana Jones. Po té co jsme uzmuli veškeré zlato indiánům, jsme se konečně mohli jít nasnídat. Po snídani jsme se šli naučit (a zahrát si) netradiční hru Gorka Morka v režii Tomka, a následně vyslechnout Matěje, který mluvil o celoročních hrách. Po senzačním obědu následovala znova trocha teorie. A den jsme zakončili ještě senzačnější večeří a prezentací oddílů.

Matěj a Áda, Svišti Kutná Hora

 

17. srpna 2015, Sloupská základna Asociace TOM, Letní táborová škola

Pondělí

Den začal další Matějovou rozcvičkou ala koňské dostihy. Výborná snídaně byla následována pokusem o nácvik lasování a Jirkovou přednáškou.  Po super obědě jsme se absolvovali vyčerpávající Matějovu přednášku o neverbální komunikaci. Dívky s údivem zjistily, že mužský mozek obsahuje kromě spousty jiných krabic také krabici zcela prázdnou. Zároveň jsme s Jirkou nahlédli do umění kartografie. Nejvíc nejlepší večeře. Před spaním jsme si vyslechli krátké info o Asociaci TOM a dalších mládežnických spolcích. Blahodárný spánek.

Ondra, Mája, Kača, Hanka, KADAO Opava

 

 

18. srpna 2015, Sloupská základna Asociace TOM, Letní táborová škola

ÚTERÝ

Probuzeni Zdendovým jemným budíčkem jsme se přesunuli na SUMO rozcvičku. Dopolední deštivý program byl živý - každý oddíl měl za úkol seznámit ostatní se svou oblíbenou oddílovou hrou. Následoval výborný oběd, jako každý den. Po něm začal velmi specifický program: přijel nás navštívit bývalý náčelník Ligy lesní moudrosti Aleš. S ním jsme odjeli do jeskyní u Svitav a Lindavy, kde jsme se učili, jak rozdělat oheň „čistým způsobem“ - křesáním a třením dřev. Jakmile jsme se to naučili, udělali jsme si vlastní oheň a opekli večeři. Když jsme dorazili zpátky na základnu do Sloupu, následovalo vyprávění o Alešově dobrodružství a krátké prezentace o tom, jak probíhá tábor woodcrafterů. Potom vzhůru do hajan…

Barča (TOM Divočák), Patrik (TOM Lotři)

19. srpna 2015, Sloupská základna Asociace TOM, Letní táborová škola

STŘEDA

Dopolední program nám obstaral Milan, který polovinu lidí učil fotografovat. Druhá půlka si zopakovala uzly. Po 2 hodinách jsme se vystřídali. Odpoledne jsme si zahráli na louce lakros, po kterém následoval discgolf. U obou činností si někteří z nás zkoušeli již zmíněné fotografování. Krásný večer nám zpříjemnily pestré barvy. Záměrem hry bylo pomalovat plátno barvami, jenže bez štětců. Nakonec někteří z nás byli pomalovaní více než samotná plátna. Večerní program byl zakončen zpěvem a dokonalým tancem doktora Lásky z Poděbrad.

Kdosi z LTŠ

 

20. srpna 2015, Sloupská základna Asociace TOM, Letní táborová škola

ČTVRTEK

Tak a letošní LTŠ je za námi. Jedním slovem -  bylo to boží. Všichni jsme přijížděli trochu vyděšeni z neznáma, po týdnu jsme však odjížděli jako přátelé a noví mladí instruktoři. Popsal bych vám tedy ten den, který na mě zapůsobil nejvíce.

Byl to šestý, předposlední den. Ráno jsme zahájili netradiční rozcvičkou na kočku a myš, při které  jsme utvořili bludiště ze svých těl. V něm se museli honit kočka s myší. Dopoledne jsme pak strávili přednáškou Radky Šumerové o právu. Co by se nám v oddíle mohlo stát za nepříjemnosti a jako překvapení jsme si pak zkoušeli zahrát pravé soudní přelíčení. Po obědě proběhla krátká ukázka sportovní hry brenball a pak nám naši školitelé řekli, že máme jet autobusem do České Lípy, kde budeme hrát Vyzvědače. Vyzvědači jsou parádní městská hra, kde se hráči rozdělí do týmů (my jsme měli tři). A pak běhají po historickém centru a snaží se odpovědět na otázky, které jim nachystali jejich soupeři. A tak se město promění v hřiště, ve kterém se nadšeně honí parta bláznů. Mnohé oddíly jistě znají. Samozřejmě jsme si to všichni náramně užili. 

Tak to byl jeden ze sedmi naprosto super dnů letošní LTŠ. Ještě zpráva pro ty, kdo rádi jedí: vaří tam výborně! Takže kdo se chystá na příští rok, nebojte se, hlady nebudete. 

Na závěr bych rád poděkoval Tomkovi Hurtovi, Zdeňkovi Šmídovi, Jiřímu Šmídovi, Matějovi Chourovi a Veronice  Plechatové  za to, jak nám tuto akci pěkně nachystali.

Z Opavy zdraví spokojení účastníci Ondra Hon, Katka Honová, Mája Šrajerová a Hanka Režnarová

 

21. srpna 2015, Sloupská základna Asociace TOM, Letní táborová škola

PÁTEK

Buldoci a želvičky, tak začal náš sedmý den. Obracet roztomilé psíky na chrochtající buldogy nebylo zas tak jednoduché. Den před tím jsme si měli sepsat seznam potřebných ingrediencí na pečení štrůdlů.  Po snídani nadešla hodina H. Oblékli jsme se do pekařských oděvů a odebrali se kuchtit do Herberku. Zároveň nám byla vydána táborová trika. Celá obří kuchyň Herberku se zaplnila týpky v bílém oděvu. Jejich řádění nemělo konce. Vilu Ferdinanda Dobrotivého zahalila vůně štrůdlu. Po obědě jsme vyrazili do ulic Sloupu nabízet lidem sladké záviny s prosbou, zda by na oplátku zavzpomínali na nejchutnější buchtu jejich života. Navštívili jsme i domov seniorů. Úspěch byl veliký. Poté, co již nezbyl jediný kousek, jsme se vrátili upravit fotografie, aby bylo naše večerní vyprávění úplné. Pochopili jsme, že komunikovat s neznámým člověkem například při dobročinné sbírce lze jednodušeji, když jsme hezky oblečeni, příjemně vystupujeme a dokonce něco nabídneme. Plně naložený gril připravil geniální večeři. Celou táborovou školu jsme zakončili zhlédnutím fotek a videí z celého týdne. Byl to vážně „doják“!

Patrik a Barča (TOM LOTŘI)

 

 

 

 


Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Prosíme odpovězte na otázku, jde o prevenci proti robotům a spamu