Čističi v opárenské studni

Ondra
Asociace

Jak vyčistit studnu deset let opuštěného mlýna neví ani Béda Trávníček. Kdo to ale věděl, byl studnař pan Künl ze Štětí. Tým studnařů ve složení Tomáš N., Tomek, Ondra se za jeho bedlivých pokynů spouštěl do studny a řádně ji čistil a vyčerpával. Práce to byla nelehká, leč velmi zajímavá. Vlivem mírného deště, sychravého počasí a bahna ve studni jsme vypadali spíše jako partička bezdomovců u ohně se zahřívající (viz foto), než jako odborníci na slovo vzatí. 

Studnu jsme nakonec vyčistili a zjistili jsme příjemnou zprávu, že její vydatnost je 10l za minutu a my tím splňujeme s přehledem normu hasičů. Posledním počinem bylo vyhledávání pramenu pomocí proutku - virgule. Zde se skupina rozpadla na tři části. Tvrdým zastáncem proutkařské teorie jsem byl já, o trochu skeptičtější byl Tomáš N., který však uvěřil po demonstrativní ukázce pana studnaře. Naprostým skeptikem a bojovníkem proti virguli byl však poslední člen komanda, Tomek, který virguli nevěří dodnes.

Povinnou přípravou před absolvováním této akce bylo shlédnutí dílu \Studna\ ze seriálu \Třicet případů majora Zemana\. ...U ní stál otec se sekerou, divně se kýval. Zdálo se mi, že se usmívá...

 

Ondra Burgos Šejtka