IX. Olympiáda TOM - Košice 22. - 25. 10. 2009

Ondra
Asociace

Olympiáda TOM, tradiční akce českých a slovenských tomíků, posunula se do hodně vzdálených Košic. Asociaci TOM a Klub českých turistů zastupovaly z Česka 4 oddíly, z toho dva z Moravskoslezského kraje (Čmoudík Ostrava a Divočáci Frýdlant) a dva ze severních Čech (Výrové Postoloprty a Tuláci z Bukovan). Ve čtvrtek bylo zahájení a ještě večer zúčastněné oddíly připravily své nástěnky. Nikdo nepřekonal Čmoudíky s expozicí přes dvě školní okna.

V pátek se naplno rozběhl poznávací program. Divočáci vyrazili za nepříliš přívětivého počasí na Kojšovu holu a ostatní naše oddíly se vydaly na prohlídku Košic. Většina se nechala zlákat na expozici elektrických výbojů v Technickém muzeu, kde je dokonce funkční Faradayova klec, do níž se pouští výboj 2 milióny Voltů. Kromě tohoto muzea ale je na výběr ještě historické centrum města (s muzeem voskových figur, katedrálou a Archeologickým muzeem), ale také ZOO a Botanická zahrada. Odpoledne se mají rozběhnout sportovní soutěže v kopané, volejbalu a stolním tenisu. Po dlouhém čekání na návrat oddílů ze zájezdů nakonec proběhne v tělocvičně fotbalový turnaj a na školních chodbách se uskuteční turnaj ve stolním tenisu pro dva zástupce oddílů. Po večeři ve školní jídelně zahajuje noční hra první šifrou, jejíž rozluštění hledají všichni po celé škole. Po splnění dalších úkolů tahají v parčíku před Archeologickým muzeem jako první Čmoudíci sladkou odměnu.

V sobotu je už trochu příznivější počasí na výlety do okolí Košic. Naše oddíly navštívily Jasovskou jeskyni, obdivovaly obrovskou sekvoji před kláštěrem v Jasově a nakonec vyrazily do Zádielské doliny, v jejímž závěru bylo možno ještě vystoupit na skálu s vyhlídkou do doliny a do celého kraje. Po večeři se všichni scházíme na galavečeru, který naplňují programem především zúčastněné oddíly. Na úvod vystoupí s několika tanci místní folklórní skupina a pak už se střídají taneční vystoupení se scénkami a písničkami oddílů. A kdo si netroufne vystoupit živě, představí se pomocí promítaných fotek ze své činnosti. A je to skutečně maratón, program končí po 3,5 hodinách. V průběhu jsou vyhlášeny výsledky sportovních soutěží a taky výsledky fotografické soutěže. Na závěr ještě tradiční krátká diskotéka.

V neděli oddíly odjíždějí v různou dobu a tak ještě vyrazí na prohlídku Košic. Olympiáda TOM v Košicích proběhla celkem úspěšně, účastníci jsou spokojeni (až na malé porce pomazánky u snídaně) a tak uvažujeme, kde uspořádáme u nás za dva roky jubilejní 10. Olympiádu TOM. Bude to Ostrava, nebo blízká Opava, či vzdálené Bukovany u Sokolova, které se o pořádání Olympiády hlásí?

Mojmír Nováček