Pardubická konference klubu: rozum zvítězil, klub vede nový tým

Ondra
Asociace

Vážení kolegové, milí příznivci, 

na Květnou neděli proběhly ve druhý den pardubické konference Klubu českých turistů volby nového vedení. Staronovým předsedou se stal Jan Stráský, místopředsednická křesla obhájili Ján Babnič a Jaroslav Šlechta. Blahopřejeme, nebylo to ale překvapení. Jejich konkurenti, generální sekretář Krejzlík a plzeňský p. Zykmund, byli na hlavu poraženi. Jan Stráský, který, podle svých slov, přijal kandidaturu do druhého volebního období s jistými rozpaky, protikandidáta neměl. Do předsednictva byli dále zvoleni Hana Slabáková, Jiří Homolka, Rosťa Kašovský a Libuše Valentová. Z titulu funkce jsem členem klubového vedení i já.

Volbám předcházela bouřilivá rozprava, ve které nechyběla kritika práce generálního sekretáře. Proti ní se vymezil předseda pražské oblasti ing. Press, kterému se podařilo nevhodnými formulacemi pobouřit zejména delegáty Moravskoslezské a Jihomoravské oblasti. Neuvěřitelná byla prezentace hospodaření klubu (zejména projektu Informační stezky) v podání generálního sekretáře ing. Krejzlíka, kterému oponoval předseda ekonomické rady Jiří Homolka. Oblast Kostka zastupovalo letos 6 delegátů, tomíky bylo vidět i v řadách delegátů z ostatních oblastí. Musím rád poděkovat delegátům z oblasti Jihomoravské, Moravskoslezské,  z oblasti Vysočina, z oblasti Ústeckého kraje, kolegům z Ještědské oblasti, z Olomouckého kraje, z oblasti Valašsko Chřiby a jistě i těm z ostatních oblastí, kteří podpořili výše uvedené delegáty.

Z klubu se nestane pod tímto vedením ráj na zemi. I ono bude bojovat s ekonomickou situací, bude řešit následky některých neuvážených projektů, ne vše se mu podaří. Je však snad jistota, že se nepokusí zaříznout časopis Turista zhotovovaný Literou, že nebude držet ve funkci neschopné manažery, že k projektům, jejichž cílem má být peníze přivést, nikoli odebrat, bude přistupovat uvážlivě, že bude víc šetřit, že konečně začne s propagací klubových chat.

Tomáš Novotný