Prezident Klaus, neziskovky a loterijní zákon

Ondra
Asociace

Vážení představitelé sportovních svazů a mládežnických organizací,


obracíme se na Vás s prosbou o vysvětlení, proč jste zasílali prezidentovi ČR petice za účelem prezidentského veta novely zákona o hazardu. Prezident Václav Klaus na svém webu uvedl, cituji: „/Proti novele veřejně protestovali představitelé všech sportovních svazů a mládežnických organizací.../“ Na základě Vašich údajných intervencí novelu zákona vetoval, neboť jste v peticích tvrdili, že touto novelou by byly ohroženy provoz či přímo existence Vašich organizací. Prezident Váš postoj k novele přijal následně za svůj.

Je obecně známo, že sociopatologické následky gamblingu, narkomafiánská centra v hernách, obrovský korupční potenciál, stejně jako praní špinavých peněz či značné ztráty pro státní rozpočet v důsledku vynaložených finančních prostředků na následky gamblingu, jsou průvodním jevem hazardu. Jelikož proti hazardní hydře dlouhodobě bojujeme, Vaše (údajná) aktivita proti novele zákona o hazardu nás velice mrzí.

Novela loterijního zákona měla po mnoha letech vrátit obcím možnost moci reálně regulovat na svém území hazard. To, jak patrně dobře víte, dnes není možné, neboť dle stávajícího výkladu zákona povoluje obec jen klasické automaty, ale daleko nebezpečnější videoloterijní terminály povoluje Ministerstvo financí a povoluje je všude. To měla novela změnit a dát pravomoc rozhodnout, kde mohou být terminály, obcím. Kvůli prezidentskému vetu, opřenému (údajně) o Vaše názory, bude dnešní zoufalý stav panovat nadále.

Krom této regulační části řešila novela i to, že nově by musely hazardní společnosti odvádět povinnou část výdělku výhradně seriózním neziskovkám, obcím a krajům, na předem domluvený účel; nikoliv jak dnes, kdy si hazardní společnosti zakládají občanská pseudosdružení a pseudonadace, přes které přesívají peníze.

Zde se dostáváme k meritu věci. Pokud by Vám novela zákona skutečně nedovolovala profitovat z hazardních peněz, šlo by alespoň jaksi pochopit, že o „své“ peníze bojujete. Fakta však jsou taková, že novela zákona uváděla povinnost hazardních společností odvádět danou část výdělku „/na veřejně prospěšný účel obci nebo kraji, anebo obecně prospěšné společnosti, nadaci, nadačnímu fondu, //*občanskému sdružení*//, registrované církvi nebo registrované náboženské společnosti/“! *Veškeré sportovní svazy a mládežnické organizace, které jsme nalezli a jichž jste představitelé, jsou však občanskými sdruženími*, popřípadě souborem občanských sdružení.

Rádi bychom proto znali skutečné důvody, proč jste po prezidentovi požadovali, ať zákon vetuje, případně bychom rádi věděli, že prezident si vaše petice či protesty proti novele zákona vymyslel stejně jako u Junáka, který již proti zneužití svého jména v této souvislosti protestoval – viz níže odkaz.


Děkujeme předem za Vaši odpověď.


S pozdravem



Micheal Canov, starosta Chrastavy, 602878937
Ivo Mlátilík, starosta Františkových Lázní, 725051091
Jasna Flamiková, iniciátorka petice Stop hazardu!, 775120616
David Macek, ředitel Občanské poradny Brno, 607529157
Petr Verosta, člen statutárního orgánu o. s. Občané proti závislostem, 776359444
Jiří Zajíc, publicista, pedagog a mediální analytik, vedoucí oddělení propagace, dokumentace a informatiky v Národním institutu dětí a mládeže MŠMT

Kontaktní osoba pro Vaše případné odpovědi: Matěj Hollan, hollan.matej@gmail.com <mailto:hollan.matej@email.cz>, 774956148


Odkazy:

1. Znění novely: http://www.senat.cz/xqw/webdav/pssenat/original/55612/47190

2. Zdůvodnění veta: http://www.klaus.cz/clanky/2622

3. Oficiální vyjádření Junáka, že nikdy po prezidentovi veto novely nepožadoval: http://verejnost.skaut.cz/cz/skauting/aktuality/177-tiskove-vyjadreni-junaka-k-novele-loterijniho-zakona

4. seznam mládežnických organizací: http://neziskovky.cz/katalog/vyhledavani/search?btnSearch=1&Obec=&fulltext=&okres_kod=&KlasifikaceSluzeb=293%23317