Mládež turistických klubů ve sešla ve Sloupu

Ondra
Asociace

Od 9. září po dobu tří dní bylo možno potkat v areálu tomíků ve Sloupu, ve slovutném Herberku Ferdinanda Dobrotivého, anglicky, německy, francouzsky, slovensky i česky hovořící účastníky mezinárodního semináře Turistika mládeže v Evropě, který organizoval neúnavný emeritní předseda KČT Ing. Jan Havelka ve spolupráci  s nastupujícím generálním sekretářem  KČT Ing. Mojmírem  Nováčkem a za aktivní účasti českolipských TOM Chippewa a TOM Dakoti.
Cílem semináře, podpořeného Agenturou Mládež, bylo shrnout zkušenosti evropských turistických spolků, které mají aktivní mládežnické oddíly. A tak si vyměňovala zkušenosti  třicítka mladých i středněvěkých turistů  z německého EWV, rakouského klubu ÖTK, slovenského klubu turistů, francouzského turistického spolku,  nemlčeli samosebou ani čeští tomíci. Ti s pestrými mezinárodními aktivitami přijeli až z daleké Ostravy a také z Pacova

a mohli se chlubit dlouholetou \\\družbou\\\ s partnerskými odnožemi německých a rakouských turistických klubů.
Slovenští přátelé zdokumentovali průběh olympiád TOM od rozdělení federace. Dodejme, že tato akce každé dva roky konaná v příhraničních regionech Slovenské a České republiky, zůstává zajímavým pojítkem mezi našimi dvěma blízkými národy.
Když bylo dost sezení a povídání v hale herberku, přišel na řadu program připravený českolipskými tomíky  Zdenyho Šmídy a Tomka Hurta. Ti zabavili účastníky ukázkami praktické oddílové činnosti ve svých klubovnách, ale i pestrým programem ve sloupském lesním divadle. Ukázka hry „Zločinci“ z dílny valašskomeziříčského herního mága Ivo Skočka zaujala všechny zahraniční účastníky natolik, že si hru vyžádali a chtějí ji vyzkoušet

 i doma. Oba českolipské oddíly pak pro účastníky semináře připravily nízké i vysoké lanové lávky.
O žaludky se postarala Ilona Jaglová, takto šéfová revizní komise tomíků, která ale tentokrát bdělým okem nahlížela do hrnců a talířů, nikoliv do účetnictví. Servis pro účastníky včetně tlumočení zajistily Adriana Stránská, Zdeňka Umlaufová a Petra Jiroudková, spolupracovnice ing. Havelky. Zúčastnil jsem se semináře opravdu jen \\\na skok\\\, ale i z krátkého večerního nahlédnutí do pomyslné kuchyně jsem odjížděl přesvědčen, že jde o smysluplnou akci  s významným mezinárodním přesahem a že se sluší organizátorům i účastníkům  poděkovat, že si pro své sněmování vybrali právě sloupský herberk.

Tomáš Novotný